Banatsko Novo Selo je selo u opštini Pančevo u Južnobanatskom okrugu, Vojvodine. Nalazi se 17 km severoistočno od Pančeva i 34 km severoistočno od Beograda.

Banatsko Novo Selo formirali su 1765. godine nemački doseljenici. 1918. godine 80% stanovništva činili su Rumuni. Prema poslednjem popisu iz 2002. godine Banatsko Novo Selo ima 7.416 stanovnika pored toga skoro 700 stanovnika ovog mesta ima prebivalište u ovom mestu ali se nevode kao stalni stanovnici mesta pošto su više godina u inostranstvu većinom u Italiji i Austriji.

Pročitaj više...

U naselju Banatsko Novo Selo živi 5903 punoletna stanovnika, a prosečna starost stanovništva iznosi 41,3 godina (39,6 kod muškaraca i 43,0 kod žena). U naselju ima 2269 domaćinstava, a prosečan broj članova po domaćinstvu je 3,24. Prema popisu iz 2002. bilo je 7345 stanovnika (prema popisu iz 1991. bilo je 7987 stanovnika).

Ovo naselje je uglavnom naseljeno Srbima (prema popisu iz 2002. godine).

Pročitaj više...

Postanak sela, ,,novog sela,, na ovome mestu, na magistralnom i strategijski važnom putu Pančevo—Vršac—Temišvar, vezuje se neposredno za osnivanje Banatske vojne granice 1764. godine, odnosno za 1765. godinu, kada je selo, izgleda, naseljeno. To svakako nije bio spontani i svojevoljni akt meštana, već su to bili strategijski planovi Ratnog saveta bečkog dvora, odnosno Generalne komande Banatske vojne granice iz Temišvara, te 12. graničarskog puka sa sedištem u Pančevu, odnosno 9. čete istog puka čija je komanda bila u Novom Selu. Selo je, kao i u slučajevima drugih graničarskih sela koja su osnovana zajedno sa nastankom Vojne granice, striktno isplanirano, te ima kvadratni oblik; 10 ulica u jednom pravcu i drugih 10 poprečnih (sa više sporednih, ,,ćoravih,, ulica), sa oko 2,5 km u dužini i isto toliko po širini. Vojne vlasti su novonastanjenim stanovnicima čak pomagale pri izradi svojih kuća, po određenim standardima (u Novom Selu se pominje neki Najman, član Komisije za kolonizaciju).

Pročitaj više...

Mesna zajednica izražava veliku zahvalnost

gospodinu

Jonelu Čebzanu

na ustupljenom materijalu koji je korišten u izradi sajta. 

Hvala Vam u ime građana Banatskog Novog Sela što ste sačuvali istorijske trunutke našeg mesta!

Ko je na mreži:

Imamo 1 gost na mreži

Dokumenta:

Izbor jezika:

LatinicaЋирилица
Vrh