Банатско Ново Село је село у општини Панчево у Јужнобанатском округу, Војводине. Налази се 17 км североисточно од Панчева и 34 км североисточно од Београда.

Банатско Ново Село формирали су 1765. године немачки досељеници. 1918. године 80% становништва чинили су Румуни. Према последњем попису из 2002. године Банатско Ново Село има 7.416 становника поред тога скоро 700 становника овог места има пребивалиште у овом месту али се неводе као стални становници места пошто су више година у иностранству већином у Италији и Аустрији.

Прочитај више...

У насељу Банатско Ново Село живи 5903 пунолетна становника, а просечна старост становништва износи 41,3 година (39,6 код мушкараца и 43,0 код жена). У насељу има 2269 домаћинстава, а просечан број чланова по домаћинству је 3,24. Према попису из 2002. било је 7345 становника (према попису из 1991. било је 7987 становника).

Ово насеље је углавном насељено Србима (према попису из 2002. године).

Прочитај више...

Постанак села, ,,новог села,, на овоме месту, на магистралном и стратегијски важном путу Панчево—Вршац—Темишвар, везује се непосредно за оснивање Банатске војне границе 1764. године, односно за 1765. годину, када је село, изгледа, насељено. То свакако није био спонтани и својевољни акт мештана, већ су то били стратегијски планови Ратног савета бечког двора, односно Генералне команде Банатске војне границе из Темишвара, те 12. граничарског пука са седиштем у Панчеву, односно 9. чете истог пука чија је команда била у Новом Селу. Село је, као и у случајевима других граничарских села која су основана заједно са настанком Војне границе, стриктно испланирано, те има квадратни облик; 10 улица у једном правцу и других 10 попречних (са више споредних, ,,ћоравих,, улица), са око 2,5 км у дужини и исто толико по ширини. Војне власти су новонастањеним становницима чак помагале при изради својих кућа, по одређеним стандардима (у Новом Селу се помиње неки Најман, члан Комисије за колонизацију).

Прочитај више...

Месна заједница изражава велику захвалност

господину

Јонелу Чебзану

на уступљеном материјалу који је кориштен у изради сајта. 

Хвала Вам у име грађана Банатског Новог Села што сте сачували историјске трунутке нашег места!

Ко је на мрежи:

Имамо 1 гост на мрежи

Документа:

Избор језика:

LatinicaЋирилица
Vrh