Место Спорт Фудбал у месту

Фудбал у месту

Фудбалски клуб "Слога"

Фудбалски клуб у Банатском Новом Селу, помиње се још давне 1929. године, као актив физичке културе села, до негде 1954. године, када се региструје за редовно такмичење на територији општинске лиге такмичења тада Темишварска лига.У том периоду лига је имала 10 екипа.   Фудбалски клуб такмичио се до почетка ИИ светског рата, имао је ратни прекид до негде 1945. године, када отпочиње са поновним такмичењем али сада на територији Федеративне Народне Републике Југославије и такмичи се под именом Фудбалски клуб СЛОГА-УНИРЕА. 1948. године, се коначно региструје у Савез за фудбалску лигу такмичења са пријавом за такмичење на триторији општине Панчево са називом ФК "СЛОГА" Банатско Ново Село. Постоји запис  регистрације клуба у архиву за Физичку културу у Новом Саду(сакупила екипа која је радила монографију села 1977. године).

Под називом Фудбалски клуб "СЛОГА" Банатско Ново Село, клуб је имао редовна такмичења у региону четири општина (Панчево,Вршц,Алибунар и Опово). Крајем 1959. год. када се лига реорганизује у разреде, клуб се квалификује за ПРВИ разред такмичења у периоду 1959-1962.год. После 1962 године се поново враћа у нижи ранг такмичења. 1966. године,ФК "СЛОГА" Банатско Ново Село  због недостатка финансијских средстава се расформирало и престало да се такмичи. У том периоду негде  1962. године, формира се млади Фудбалски клуб "БНС" Банатско Ново Село, који предводи ентузијаста фудбала, професор ликовне уметности ЛИВИЈУС БАЛНОЖАН. Окупио је младе присталице новоформираног клуба, а ксаније и неки играчи Ф.К.'СЛОГЕ" прешли су да играји за Фудбалски клуб "БНС" који се такмичио до краја 1966. године. Због финансија и неких несугласица у Управи клуба, престају са радом. Од 1966. до 1971.године Банатско Ново Село не учествује у  такмичењима.

Куп "LIBERTATEA"

На иницијативу спортске уређивачке секције новинске  редакције "LIBERTATEA" из Панчева, 1959. године, основан је КУП такмичења на територији Баната, у местима где претежно живе породице румунске националности. Сваке године током лета одржавају се такмичења Куп-а "LIBERTATEA".

Такмичило се у великом и малом фудбалу. Такмичење се одвијало две-три године, а онда се прешло само на мали фудбал. Били смо редовни учесници квалификационих такмичења, а били смо и организатори ШЕСТ Финалних турнира завршнице КУП-а LIBERTATE и то 1966, 1968, 1971, 1975,1989 и 1991, два пута смо освојили ПРВО место. КУП-а LIBERTATEA  1999 године одржано је у Алибунару, где смо освојили друго место. 2000. године, такмичење је одржано  у Локвама где смо освојили треће место. 

На иницијативу ООС Синдиката Панчева, Комитета и Општинског Фудбалског Савеза подручја Панчева са радом и такмичењима поново се активира ФК "СЛОГА". Поновни рад клуба почиње од јесени 10. септембра 1972. године.1973-74. год. ФК ,,СЛОГА,,се налази у виши ранг такмичења тј. ЈУЖНОБАНАТСКА "Б" лига, 1974-75.год. ЈУЖНОБАНАТСКА "А" лига, где се такмичимо наредних пар година. Након тога испадамо у нижи ранг, али сада ДРУГЕ ЈУЖНОБАНАТСКЕ лиге такмичења. Период од 1977-1985. године. због реорганизација лиге такмичења а због положаја на табели прелазимо и нижи ранг такмичења.   Због новог система такмичења и освајања другог места на табели, ФК "СЛОГА" одлази у виши ранг такмичења ПРВЕ ЈУЖНОБАНАТСКЕ ЛИГЕ где се налази од 1985-1990. године.   Освајањем ПРВОГ места прелзимо у тадашњу БАНАТСКУ ЛИГУ ТАКМИЧЕЊА где се налазимо од 1990-1992. године.Након тога враћамо се у ПРВУ ЈУЖНОБАНАТСКУ ЛИГУ, где се налазимо и данас,  2001. године.  Ф.К. "СЛОГА" налази се на трећем месту лиге такмичења. Сада је клуб у тренутно лошој финансијској ситуацији, а спонзорства и донација нема.Велики број љубитеља овог клуба, живи изван граница Југославије и њихове повремене донације не смеју се заборавити.

Од пролећа 1986. године,  Управа клуба организује меморијалне турнире  у знак сећања на преминуле чланове  клуба. Турнир је добио име по најмлађем преминулом играчу ЈОНЕЛ (Трајана) МИК, и одржавао се сваке године у првој половини августа месеца. На турниру учешће су узимали поред клубова из наших општина и гости из Румуније.

Јонел Мик је преминуо 1984. године, у својој 21. години живота. Своју фудбалску каријеру започео је у пионирском тиму, подмладку, да би убрзо заиграо у првом тиму.Имао је понуде да заигра за  клубове из Вршца, Банатског Карловца, Ковина, Беле Цркве ... међутим, до своје смрти остао је веран свом клубу.

ТРАДИЦИОНАЛНИ ТУРНИР У МАЛОМ ФУДБАЛУ

Због велике незаинтересованости младих, у Банатском Новом Селу 1996. године није се одржао првомајски турнир у малом фудбалу. Уз велико разумевање ФК ,,Слога ,, одржао се први ревијални турнир за ученике фудбалских школа општине Панчево. Турнир је касније прерастао у традиционални турнир у малом фудбалу " СВЕТА ТРОЈИЦА - ДУХОВИ ", који се одржава под покровитељством обе цркве и Месног одбора Банатског Новог Села.

Овај традиционални турнир поседује и пратећу документацију.                 

Првомајски турнири у малом фудбалу

После рата 1945. године, на иницијативу Омладинског Савеза  Банатског Новог Села, а поводом ПРВОМАЈСКИХ празника, дошло се на идеју да се оснуја турнир у малом фудбалу. На тим Првомајским турнирима узимали су учешће гости из других места и омладина села.  ПРВОМАЈСКИ турнир се одржавао два дана. Другог дана такмичења играло се финале  где су се за ПРВО место у почетку добијале симболичне награде, као гајба пива из подрума кафане код Шанте, прасе од Пољопрвредног добра "БРАЗДА" касније од Земљорадничке задруге "БУДУЋНОСТ". Средином педесетих година  почело се са новчанин уплатама, те се за прво место добијала новчана награда.

Ова Првомајска такмичења у то време су била обавезна и  под покровитељством Савеза Комуниста и Социјалистичког Савеза села.  Десило се неке године да се Финале одложи за неки дан због веома јаке кише и блата на терену.

За ПРВОМАЈСКЕ ТУРНИРЕ од 1977. године  постоји редовна документација такмичења, пропозиције учесника турнира са посебним записником турнира и поделом нагрдада. Све је било лепо до 1990. година, када је због  политичке ситуације и осталих догађаја у земљи, опало интересовање за ПРВОМАЈСКИ ТУРНИР.

Vrh